Assalamuualaikum wbt.

Saban tahun kita membaca di akhbar atau mendengar kisah ramai jemaah yang tidak dapat menunaikan Umrah disebabkan oleh kegagalan memperolehi Visa Umrah. Susah sangat ke nak perolehi Visa Umrah ? Sebelum kita menyalahkan mana-mana pihak kerana kegagalan memperolehi Visa Umrah, maka ada baiknya kita ketahui terlebih dahulu Prosedur dan Peraturan bagi mendapatkan Visa Umrah.

haram dataran

Perjanjian antara Travel Agency (TA) di Malaysia dengan Muasasah Arab Saudi

Kementerian Haji Arab Saudi memperkenalkan Peraturan bagi mendapatkan Visa Umrah harus melalui Muasasah Arab Saudi yang dilantik. Bermakna pihak Travel Agency (TA) di Malaysia mesti menanda tangani perjanjian untuk bernaung di bawah Muasasah yang menjadi pilihan TA.

Sebelum menandatangani Perjanjian ini perlu ada pesefahaman di antara keduanya terutama mengenai Terma dan Syarat yang perlu dipatuhi oleh kedua-dua belah pihak. Dan yang paling penting TA mesti menyediakan Jaminan Bank sebanyak RM100 ribu jika mahu menandatangai perjanjian ini. Jika tidak silap saya untuk musim 1437H ini ada 49 TA di Malaysia yang menandatangani Perjanjian dengan pihak Muasasah Arab Saudi dan TA ini bebas untuk menawarkan Perkhidmatan Pemprosesan Visa Umrah dengan dikenakan sedikit caj bayaran.

Tanggungjawab Muasasah Arab Saudi

Semasa di Tanah Suci Muasasah Arab Saudi ini bertanggungjawab mengenai soal kebajikan, keselamatan jemaah Umrah TA yang berkenaan. Kerana itu ada Muasasah yang meminta pihak TA supaya mengemukakan bukti Tempahan Hotel di Madinah dan Makkah sebelum memberi kelulusan permohonan Visa. Ini bagi memastikan jemaah Umrah TA berkenaan memperolehi penginapan hotel di Tanah Suci.

Hotel Penginapan di Tanah Suci pula mestilah sudah mendaftarkan hotel mereka dengan pihak Kementerian Haji di Arab Saudi. Dan pastinya hotel yang didaftarkan ini sudah mempunyai Sijil Layak Menduduki (CF) atau di Makkah dipanggil sudah ada “Tasreh” atau “Tasnif”. Peraturan ini bagi menjamin jemaah Umrah atau Haji tinggal di Hotel yang selamat diduduki.

anjum hotel

Hotel Anjum

Hotel yang tidak berdaftar dengan Kementerian Haji (biasanya tidak ada “tasreh”), sekiranya dipilih oleh TA boleh menyebabkan permohonan Visa Umrah awal-awal lagi ditolak oleh pihak Muasasah. Antara sebab mengapa Visa Umrah gagal diperolehi pada beberapa tahun lepas adalah kerana Hotel yang menjadi pilihan TA ini tidak ada dalam sistem di Kementerian Haji. Kerana itu Ajwa Travel lebih “prefer” Hotel bertaraf 5 bintang di Makkah (seperti Hotel Anjum) kerana pastinya jenis hotel sebegini tidak ada masalah dengan Kementerian Haji.

Kementerian Haji sememangnya mengambil berat mengenai kebajikan jemaah Umrah yang datang ke negaranya. Kerana itu peraturan yang dibuat walaupun dilihat menyukarkan pihak TA tetapi sebenarnya ianya untuk mempastikan jemaah Umrah dapat menjalani ibadah Umrah dengan selesa dan selamat.

Ada juga Muasasah yang mengenakan syarat sekiranya mahu permohonan Visa diluluskan maka pihak TA mesti mengambil Hotel pilihan Muasasah. Dan yang lebih parah apabila Muasasah mengenakan syarat mesti mengambil Pakej sepenuhnya dari mereka. Bermakna TA berkenaan tidak ada pilihan dalam menentukan pilihan Hotel dan juga catering makanan pilihan TA sendiri.

Tetapi ada juga Muasasah yang melonggarkan syarat iaitu hanya mewajibkan TA mengambil Bas Persiaran Muasasah manakala yang lain diberi kebebasan kepada pihak TA menentukannya. Di pihak Ajwa Travel lebih memilih Muasasah sebegini kerana Ajwa bebas memilih Hotel Penginapan yang dikehendaki dan juga catering pilihan sendiri. Pihak Muasasah hanya memantau jemaah TA yang berkenaan dengan syarat TA memberikan maklumat yang benar mengenai Hotel Penginapan di Tanah Suci, pergerakan jemaah di Madinah dan Makkah dan masa keberangkatan pulang.

bas saptco

Kabarnya bermula musim Umrah baru 1438H ini, Kementerian Haji mewajibkan hanya Bas Persiaran yang baru dan canggih sahaja dibenarkan beroperasi mengangkut jemaah Umrah. Saya yakin selepas itu, kos Transport pasti akan jadi lebih mahal dan boleh menyumbang kepada kenaikan harga Pakej pula.

Prosedur Pemprosesan Visa

Apabila pihak TA mendapat signal bahawa permohonan Visa Umrah sudah dibuka, maka pihak TA akan mula “key in” data Personal yang ada dalam Pasport Jemaah ke dalam sistem Komputer Muasasah. Bagi yang bersandar kepada mahram maka hendaklah dinyatakan hubungan pemohon dengan mahram.

Untuk makluman, wanita yang berumur 45 tahun dan keatas biasanya akan di kategorikan sebagai permohonan “Women Group” dan tidak perlukan mahram. Kecuali jika wanita ini membawa anak bersama maka permohonannya mesti digabungkan bersama suami dan anak-anak dan bukan “women group”

Jika kouta ada biasanya proses mendapat kelulusan Visa (atau biasanya dipanggil MOFA) mengambil masa 48 jam dari masa “key in” data. Dan setelah MOFA diperolehi maka baru pihak TA akan “submit” Pasport berserta semua dokumen sokongan yang berkaitan ke pihak Embassy Arab Saudi di Kuala Lumpur. Sekiranya MOFA belum atau tidak diperolehi lagi maka bermakna pihak TA tidak boleh menyerahkan semua dokumen dan pasport kepada pihak Embassy.

Keperluan Permohonan Visa

Pemohon mestilah menyerahkan Pasport Antarabangsa Malaysia yang tempoh sah laku melebihi 6 bulan dari tarikh berlepas. Bagi pemohon yang bertaraf Penduduk Tetap atau IC Merah, biasanya pihak Embassy mengkehendaki diserahkan IC Merah yang original kepada mereka. Manakala bagi warga asing pula syarat utama mestilah mempunyai Permit Kerja yang sah di Malaysia. Untuk Pembantu Rumah mestilah yang ada permit sah serta isteri majikan mesti ikut bersama selain dari majikan sendiri.

 

Gambar Untuk Visa pula saiz gambar mestilah 6cm x 4 cm, latar belakang putih, muka mesti 70%-80% dari size gambar, lelaki tidak bersongkok dan wanita pula mesti bertudung gelap.

Pemohon juga mesti menyerahkan bukti sudah mengambil Suntikan Meninggococal ACYW135 samada melalui Buku Suntikan (biasanya berwarna oren atau kuning) atau surat dari Klinik yang berkenaan.

Permasalahan Visa

Kerap berlaku Visa Umrah gagal diperolehi disebabkan oleh dokumen sokongan yang tidak lengkap atau tidak mencukupi terutama pemohon yang bersandarkan kepada Mahram. Jika pemohon ialah seorang isteri, ia hendaklah mengemukakan Salinan Sijil Nikah yang telah disahkan oleh Pejabat Agama terdekat, dan kemudiannya salinan sijil Nikah ini pula mesti disahkan sekali lagi oleh Pihak Wisma Putra di Putrajaya.

Manakala bagi anak-anak pula mesti menyerahkan dokumen Salinan Sijil Lahir yang telah disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara dan juga Wisma Putra. Bagi pemohon yang ingin membawa anak angkat, maka hendaklah serahkan Salinan Sijil Pengambilan Anak Angkat yang menunjukkan keterangan Penjaga kepada kanak-kanak tersebut. Ianya mesti disahkan oleh JPN dan juga Wisma Putra. Akan tetapi Dokumen Asal (yang original) juga mesti diserahkan bersama kepada pihak Embassy Arab Saudi.

Keperluan Pengesahan Dokumen di Wisma Putra

Semua dokumen yang telah disahkan samada oleh Pejabat Agama atau Jebatan Pendaftaran Negara mesti disahkan sekali lagi oleh pihak Wisma Putra di Putrajaya. Jika mahu segera, maka pemohon kena pergi sendiri berurusan di pejabat Wisma Putra Jaya.

Jika menggunakan khidmat TA biasanya dokumen berkenaan mengambil proses selama 3 hari bekerja. Saya mendapat maklum, ada TA yang mengenakan caj services ke Wisma Putra ini kerana ianya melibatkan kos ulang alik dari pejabat TA ke Putrajaya. Caj yang dikenakan sekitar RM10 untuk satu dokumen. Tetapi setakat ini Ajwa Travel tidak mengenakan caj untuk tujuan yang berkenaan.

Permasalahan Mahram

Semenjak Kerajaan Arab Saudi mengenakan Peraturan Tidak boleh lagi Tumpang Mahram, maka ianya banyak menimbulkan kesulitan dalam permohonan Visa Umrah. Hanya pemohon yang mempunyai Mahram yang sah sahaja yang boleh memperolehi Visa, dengan syarat semua keperluan dokumen sokongan yang mengaitkan dirinya dengan Mahram yang berkenaan mencukupi.

Siapa yang boleh dijadikan Mahram ?

Jika seorang isteri semestinya bermahram kepada suaminya. Jika anak-anak perempuan pula mesti bermahramkan kepada ayah kandungnya. Dan syarat tambahan, ibu kepada anak-anak perempuan mesti menyertai sama. Bagi cucu yang bermahramkan datok, ia mesti disertai oleh nenek (isteri kepada datok) atau ibu kepada anak-anak yang berkenaan.

Bagi pemohon yang tidak mempunyai ayah (kerana meninggal dunia), abang kandung berumur 18 tahun ke atas juga boleh dijadikan mahram. Pemohon mesti menyertakan salinan Sijil Lahir Pemohon, salinan Sijil Lahir abang kandung bagi menunjukkan kaitan Mahram dan Salinan Sijil Mati bapa Pemohon. Syarat tambahan ialah mesti ada “consent letter’ iaitu surat dari datok pemohon (jika masih hidup) atau bapa saudara pemohon yang membenarkan pemohon pergi menunaikan Umrah bersama abang kandungnya dengan cop Pesuruhjaya Sumpah.

Anak Saudara ?

Bagi pemohon wanita berumur 45 tahun ke bawah, jika tiada suami, abang kandung atau adik kandung lelaki atau datok, ia boleh menjadikan bapa saudara samada sebelah ayah atau ibu sebagai mahramnya. Dan pastinya banyak dokumen yang diperlukan dalam permohonan ini. Dokumen yang biasanya diperlukan ialah salinan sijil lahir pemohon, salinan sijil lahir bapa saudara pemohon, salinan sijil lahir ibu atau ayah pemohon (kaitan adik beradik samada sebelah ibu atau ayah), salinan sijil mati ayah, salinan sijil nikah ibubapa pemohon selain dari “consent letter” dan kesemua dokumen yang berkenaan perlu mendapat pengesahan dari jabatan kerajaan yang berkenaan dan juga Wisma Putra.

Masalah boleh berlaku sekiranya nama ayah bapa saudara (datok pemohon) dan nama ayah kepada ibu atau bapa pemohon mempunyai ejaan yang berbeza. Contohnya nama bapa saudara Kasim bin Mohamad Ali, dan nama ibu pemohon Kalsom binti Mad Ali. Dalam kes ini Mohamad Ali dan Mad Ali adalah individu yang sama. Dalam sijil lahir sudah tertera nama ibu masing-masing yang mempunyai nama yang sama kerana adik beradik. Jika berlaku hal sebegini, maka satu surat rasmi dari Jabatan Pendaftaran Negara diperlukan yang menyatakan bahawa individu berkenaan ialah orang yang sama. Jika tidak ada pengesahan rasmi dari JPN, biasanya permohonan Visa Umrah pemohon ditolak.

Pencerahan

Prosedur dan peraturan dalam permohonan Visa sememangnya semakin sukar dewasa ini. Kita kena menyertakan semua keperluan dokumen sokongan yang pihak Embassy kehendaki. Kegagalan menyertakan salah satu dokumen sokongan boleh menyebabkan permohonan Visa Umrah ditolak oleh pihak Embassy. Amat malang sekiranya kita sudah sampai di KLIA tetapi mengetahui di saat akhir Visa Umrah gagal diperolehi.

Ada juga kes di mana seorang isteri yang ingin menunaikan Umrah tanpa suami tetapi menyertakan nama suami dalam permohonan Visa Umrah. Sungguhpun Visa Umrah diperolehi tetapi belum tentu ia selamat terbang ke Tanah Suci. Samaada ianya ditahan di KLIA lagi atau mungkin semasa di airport Jeddah atau Madinah. Jangan cuba-cuba menipu dalam permohonan Visa.

Sekian dan Wassalam.