Assalamualaikum wb.

Dalam saya memikirkan apa bahan yang nak saya tulis dalam blog, tanpa disangka melalui entry terdahulu bertajuk  Soal Jawab Hukum Hakam Umrah , saya mendapat satu soalan yang amat baik dan amat patut untuk saya masukkan atau ulas dalam blog ini. Nak jawab dalam ruangan komen macam rasa tak seronok pula. Tambahan pula persoalan yang diutarakan sememangnya biasa berlaku kepada mana-mana jemaah Umrah.

Cuma saya sebenarnya bukanlah Pakar Rujuk dalam Ibadah Umrah. Namun saya berusaha untuk menjawab mana-mana soalan yang boleh dijawab dan jika ada kesalahan jawapan dari saya, mohon sesiapa yang Pakar boleh memberi komen. Semoga perkongsian ilmu yang sedikit ini dapat memberi manfaat sesama kita.

Soalan dari Pembaca yang memberi nama Umum Mira lebih kurang begini

Saya ingin pohon penjelasan.
Seorang yang sedang berihram, tanpa disedari tawafnya tidak sah. Kemudian dia bersaie, dan bergunting. Selepas itu, balik ke hotel, dia mandi, menyikat rambut, ada rambut yang gugur. Selepas itu, dia baru sedar yang tawafnya tidak sah.
Soalan saya, berapakah dam yang perlu dibayar? Adakah 3 ekor kambing untuk tindakan gugur rambut 3 kali (sewaktu gunting, sewaktu mandi dan menyikat rambut, atau memadai 1 ekor kaming untuk satu kesalahan menggugurkan rambut. Mohon pencerahan ustaz.

Kesalahan semasa melakukan Tawaf boleh terjadi kepada sesiapa sahaja samada jemaah lelaki atau wanita. Antara jenis kesalahan semasa Tawaf yang jemaah lakukan ialah memegang mana-mana bahagian dalam Kaabah semasa sedang melakukan Tawaf Umrah. Samada jemaah berkenaan terlupa atau memang tidak tahu

Dan sedihnya apabila kesalahan itu disedari selepas jemaah sudah bergunting atau bertahalul. Untuk menentu berapa banyak Dam yang dikenakan harus diteliti dahulu berapa banyak kesalahan dalam ihram yang dilakukan selepas menyedari Umrah yang dilakukan tidak sah.

Perlu juga diteliti Kesalahan yang dilakukan berlaku semasa Umrah yang Pertama atau Umrah yang Kedua atau Umrah terakhir semasa di Tanah Suci?

kaabah terkini

Jawapan 

Sekiranya kesalahan itu dilakukan oleh seorang wanita, maka kesalahan hanya melibatkan rambut yang gugur atau digunting. Tetapi jika kepada jemaah lelaki mungkin ada penambahan kesalahan seperti sudah memakai Pakaian yang berjahit dan lain-lain kesalahan dalam Ihram.

Jemaah Umrah yang berkenaan perlu bersegera menyempurnakan Tawaf yang tidak sempurna tadi, kemudian bersaie dan bergunting semula (bertahalul ) sebaik menyedari Tawaf yang dilakukan tadi belum sempurna. Jika terjadi kepada jemaah lelaki ia perlu bersegera menanggalkan pakaian berjahit dan memakai pakaian ihram semula, kemudian menyempurnakan Tawaf dan saie Umrah.

Sekiranya kesalahan itu dilakukan untuk Umrah yang pertama kemudian jemaah berkenaan ada melakukan Umrah selepas itu, maka perbuatan Umrah yang kedua tadi dikira sudah memadai untuk menampung kekurangan atau kesalahan pada Umrah yang sebelumnya.

 

Jenis Dam

Dam yang dikenakan hanyalah keatas rambut yang telah digunting dan rambut yang gugur semasa mandi atau semasa disikat. Dalam kes di atas jika kesalahan itu dilakukan sebanyak 3 kali atau lebih (mengunting untuk bertahalul, gugur rambut semasa mandi dan gugur rambut semasa menyikat), maka Dam yang dikira hanya untuk 1 kali kesalahan sahaja. Kecuali timbul kesalahan kedua atau seterusnya seperti memakai pakaian berjahit (selain dari rambut yang gugur tadi) maka baru dikira yang kedua dan seterusnya.

Dam yang dikenakan disebut Dam Takhyir iaitu dam yang boleh dipilih iaitu samada menyembelih seekor kambing atau memberi makan 6 orang fakir miskin atau berpuasa selama 3 hari. Dalam kes di atas walaupun rambut yang gugur 3 kali pada waktu yang berbeza ianya tetap dikira satu kesalahan sahaja  maka ia boleh pilih samada menyembelih 1 ekor kambing yang disempurnakan sembelihannya di Tanah Suci.

Atau memberi makan 6 orang fakir miskin. Makanan untuk 1 orang fakir miskin ialah 2 cupak atau pada kadar SR10. Maknanya sekali kesalahan dikira SR60 (SR10 x 6 orang).

Atau berpuasa 3 hari. Jemaah berkenaan dibolehkan untuk berpuasa di Tanah Air sekiranya kini berada di Tanah Air.

Kesalahan Pada Umrah Terakhir

Tetapi sekiranya kesalahan itu dilakukan pada Umrah yang terakhir di Makkah dan disedari hanya selepas jemaah berkenaan sudah kembali ke Malaysia (negara asal), maka cara untuk menampung Umrah yang tidak selesai tadi ialah dengan menyembelih 1 ekor kambing untuk kesalahan Umrah yang tidak sempurna dan menggunting rambutnya (Tahalul Ikhsar).

Di samping itu jika terdapat kesalahan yang dilakukan selepas menyedari Umrah itu tidak sempurna, maka harus diteliti berapa kali kesalahan yang boleh dikenakan Dam.

Saya berharap jawapan saya dapat menjawab kekusutan dari yang bertanya. Sekiranya pembaca yang arif merasakan jawapan saya tidak tepat amat dialu-alukan untuk pembetulan. Dan terima kasih kepada Saudara Razali Indra kerana telah memberikan komen yang bermanfaat. Semoga Allah melimpahi kebaikan ke atasnya.

Waallahuaklam,